7 Beste bluetooth platenspelers


Man luistert naar bluetooth platenspeler

Kan jij je het nog herinneren? In de vorige eeuw ging je naar een speciaalzaak om de nieuwste albums en singles van jouw favoriete artiesten op een LP (langspeelplaat) aan te schaffen. De grote schijven van vinyl met dikke groeven waren een revolutie in de muziekindustrie en produceerde een sublieme audiokwaliteit. Zodat muziekliefhebbers ook thuis konden genieten van hen favoriete artiesten. In de jaren tachtig werd de grammofoon echter verdrongen door de cd.

Steeds meer huishoudens kochten een cd-speler en de kleinere compact disc nam veel minder ruimte in beslag dan de LP. Toch werd er nooit geheel afscheid genomen van de grammofoonplaat en in de afgelopen jaren is het opslagmedium ook bezig aan zijn tweede leven. Steeds meer muziekliefhebbers kopen albums op vinyl en fabrikanten spelen daar handig op in door moderne en kwalitatief goede platenspelers op de markt te brengen. In dit artikel leggen we dan ook uit waar je op kan letten wanneer je een platenspeler wilt kopen, welke functies een platenspeler heeft en welke platenspelers met Bluetooth op dit moment de beste keuze zijn.

 

Hoe werkt een platenspeler?

Een platenspeler (ook wel een pick-up genoemd) bestaat uit een aantal belangrijke componenten om vinyl te kunnen afspelen. Platenspelers bevatten een motor, een element en een naald. Deze drie belangrijkste componenten zorgen ervoor dat het geluid van een plaat wordt weergegeven wanneer je de pick-up aansluit op luidsprekers. De motor zorgt ervoor dat de schijf waar je de LP op plaatst roteert terwijl de naald via een boom op de groef wordt geplaatst. De naald leest de plaat en het signaal wordt doorgestuurd naar het element. Dat uiteindelijk het signaal omzet in geluid en doorstuurt naar een versterker of boxen. Elke platenspeler heeft deze componenten, die wel in kwaliteit kunnen verschillen. En dat zie je vaak aan de prijs van de grammofoonspeler.

 

De moderne pick-up

In het verleden kocht je een platenspeler als audiocomponent. Deze sloot je aan op een speciale aansluiting op een versterker of een receiver. Ook wel de Phono* genoemd. De pick-ups die tegenwoordig worden gemaakt hebben al een ingebouwde voorversterker. En dat zorgt ervoor dat moderne platenspelers direct op een receiver, luidspreker of zelfs een laptop aangesloten kunnen worden. Daarnaast worden moderne platenspelers zelden met de welbekende tulp-kabel aangesloten. De meeste moderne pick-ups hebben een USB-kabel of zelfs Bluetooth® aan boord. Dat geeft de gebruiker iets meer mogelijkheden in hoe de platenspeler wordt gebruikt.

*Wat is Phono?

Phono versterkers zijn specifiek voor iets oudere platenspelers gemaakt. Omdat deze grammofoonspelers een te zwak signaal hebben, moet de overdracht tussen de platenspeler en receiver versterkt worden. De Phono versterker zat altijd in de receiver ingebouwd, maar tegenwoordig bevatten de moderne platenspelers een ingebouwde Phono versterker.

 

Verschillende soorten platenspelers

Er zijn uiteenlopende platenspelers in verschillende prijsklassen, die ook uiteenlopende functies bevatten. Daar vertellen we later iets meer over, maar we staan nu stil bij de verschillende soorten die er zijn. In de basis zijn er drie soorten platenspelers. Volautomatische, halfautomatische en manuele platenspelers. Bij een volautomatische grammofoonspeler kan je met een druk op de knop de boom met de naald naar de juiste positie laten gaan, de naald laten zakken en de plaat laten afspelen. Bij een halfautomatische pick-up moet je nog altijd zelf de plaat starten wanneer de boom met naald in positie is. En bij een manuele moet je alles zelf doen.

Bluetooth platenspeler

De LP vs. CD

De grote discussie die er altijd al is geweest is of een LP beter klinkt dan de cd. En het antwoord hierop is volmondig ‘ja’! Het is bijzonder dat in het digitale tijdperk waarin wij leven gebruikers nog steeds de voorkeur geven aan een LP. Enerzijds, omdat de artiest zijn werk ten gehore kan brengen, zoals hij of zij het bedoeld heeft en anderzijds, omdat een LP zuiverder en voller klinkt dan een cd of een MP3-bestand. Bij een cd of een MP3 wordt het geluid gecomprimeerd. Zodat de track die je wilt luisteren ook op een schijfje past of dat het digitale bestand niet te groot wordt. Daardoor worden enkele belangrijke kenmerken van muziek beïnvloedt. Vooral muziekliefhebbers die veel geld hebben geïnvesteerd in een goede installatie met luidsprekers horen het verschil. Terwijl deze gebruikers ook de charmes van het geluid van de krakende naald van een platenspeler prijzen. Ook het formaat van de schijf en de bijhorende grote vierkante hoes van een LP, zijn zaken die het hart van de muziekliefhebber sneller laten kloppen.

 

Waarom een platenspeler met Bluetooth?

Een veel gestelde vraag is waarom de consument voor een platenspeler met ingebouwde Bluetooth® zou kopen en het antwoord hierop is heel simpel. Door de opmars in draadloze Bluetooth-speakers heb je mogelijkheden om je platenspeler draadloos te verbinden met deze luidsprekers. Dat is ontzettend handig en voorkomt dat je een extra kabeltje moet aansluiten. Ook receivers met Bluetooth kan je draadloos aansluiten op een platenspeler. Het is gewoon een kwestie van gemak dienst de mens. Over de voorversterker hoef je geen zorgen te maken, want de meeste moderne pick-ups hebben een ingebouwde voorversterker.

Daarnaast heb je ook platenspelers met Bluetooth die je als mediaspeler kan gebruiken. Kortom, je koppelt een smartphone of een tablet en je opent een app, zoals Spotify of Deezer. Je favoriete playlist kan je dan via de platenspeler afspelen op de ingebouwde of aangesloten luidsprekers.

 

Platenspeler met USB

Veel moderne platenspelers hebben ook de mogelijkheid om het product met een USB-kabel aan te sluiten op bijvoorbeeld een laptop. Dat is handig wanneer je jouw favoriete platen wil digitaliseren of bepaalde LP’s ook als MP3-bestanden onderweg wilt meenemen. Mobiele platenspelers zijn er wel, maar wij zien niemand in de trein met een koffer op schoot zitten om naar zijn of haar favoriete artiest te luisteren. Dat gebeurt nog altijd via een smartphone, tablet of een MP3-speler. Het is wel zo dat je voor het digitaliseren van je LP’s speciale software nodig hebt, maar in de welbekende applicatiestores van Windows, Google en Apple vind je genoeg apps om dat te realiseren. Houdt er wel rekening mee dat het dupliceren van muziek strafbaar is als je de kopie weggeeft, in een openbare ruimte afspeelt of doorverkoopt. Converteer dus LP’s alleen voor privégebruik.

 

De retro platenspeler

Retro is misschien wel het woord van de afgelopen jaren, want veel producten worden in een retrostijl geproduceerd. Van meubels tot aan consumentenelektronica. Omdat platenspelers toch wel als een ietwat ouderwets product wordt gezien spelen de fabrikanten daar handig op in door retro grammofoonspelers te produceren. Vaak te herkennen aan het klassieke uiterlijk dat veelal uit warme kleuren bestaat en kasten die van hout zijn gemaakt. Zo breng je een stukje nostalgie tot leven in je woon- of studiekamer. Vroeger waren er ook platenspelers met een hoorn op de bovenkant. Die dan het geluid direct ten gehore bracht, maar deze producten zijn haast niet meer verkrijgbaar bij de welbekende verkooppunten. Wellicht vind je dit soort platenspelers nog wel op een verzamelbeurs.

Oude grammofoon

Platenspeler met boxen

Er worden tegenwoordig ook platenspelers met boxen gemaakt. En dat is handig wanneer je niet in het bezit bent van een hifi-installatie of een Bluetooth-speaker. Je koopt dan een compleet systeem waarmee je direct jouw favoriete LP’s kan afspelen. Bij deze producten wordt vaak ook extra aandacht besteed aan de vormgeving. Zodat het systeem wel op één geheel lijkt. Wanneer je op zoek bent naar een toch wel ruimtebesparende oplossing, dan zijn platenspelers met ingebouwde luidsprekers een goede keuze. Want die zijn er namelijk ook! Een klein nadeel bij deze systemen is dat je het complete component ter reparatie moet inleveren wanneer er iets kapotgaat.

 

Let op de afmetingen

Met ‘let op de afmetingen’ bedoelen wij niet de afmetingen van de platenspeler, maar de plaat zelf! Er zijn namelijk twee soorten platen. Zeven inch en twaalf inch grammofoonplaten. Singles worden altijd op een zeven inch vinyl geplaatst terwijl een album een formaat heeft van twaalf inch. Ook het aantal toeren van de speler speelt hierin een rol, want een single wordt meestal op 45 toeren per minuut afgespeeld. Terwijl een album op 33 toeren wordt afgespeeld. Wanneer je nog een hele doos met singles hebt staan is het dus goed om er rekening mee te houden dat de platenspeler ook verschillende formaten en in afwijkende toeren per minuut kan afspelen. Daarnaast moet je er ook op letten dat er bij een platenspeler een adapter wordt meegeleverd om een single te kunnen afspelen. Dat is vaak een plastic rondje die je als eerste op de schijf van een platenspeler plaatst alvorens je de single plaatst.

 

Belt drive is cruciaal

De meeste (moderne) platenspelers hebben een motor die met behulp van belt drive de schijf waar de plaat op ligt laat roteren. Belt drive geeft eigenlijk aan dat de platenspeler een aandrijfriem bevat. Er zijn ook platenspelers met een direct drive waarbij de motor aan de plaat is bevestigd en dat zorgt voor meer consistentie in de rotatie van de plaat. Echter gaat de voorkeur uit naar een belt drive-systeem, omdat de naald geen ongewenste trillingen kan oppakken. Met andere woorden, de plaat klinkt met een belt drive-aandrijving beter en zoals het bedoeld is.

 

Naaldjes

De naald is misschien wel het meest cruciale onderdeel van de platenspeler, want zonder een naald kan een LP simpelweg niet worden gespeeld. Een naald heeft zeker niet het eeuwige leven en de levensduur wordt vaak aangeduid met het aantal speeluren. Het is gewoon een feit dat na verloop van tijd de naald vervangen moet worden. Ons advies is om niet af te wachten tot het zover is en bij de aanschaf van een plantenspeler een extra naald aan te schaffen. Dat voorkomt namelijk dat je op een relaxte zondagochtend opeens met het handen in haar zit wanneer je lekker muziek aan het luisteren bent en de naald het begeeft. Zie dan maar eens snel een winkel te vinden waar je een nieuwe naald kan oppikken.

Man plaatst lp op platenspeler

De beste platenspelers met Bluetooth

Nu is het moment aangebroken om de beste platenspelers met Bluetooth te bespreken. Wij kiezen specifiek voor deze productgroep, omdat we zien dat veel consumenten Bluetooth-luidsprekers aanschaffen. In ons artikel over de beste Bluetooth-speakers geven we meer informatie over deze producten. Die je dus uitstekend kan combineren met de platenspelers, die we hieronder bespreken.

 

Fenton RP115

De Fenton RP115 is een mooie platenspeler, die niet alleen in een stijlvolle koffer zit, maar ook ingebouwde luidsprekers met een maximaal vermogen van 50 watt heeft. De grammofoonspeler ondersteunt zeven inch, tien inch en twaalf inch platen en kan zowel in 33 als 45 toeren per minuut afspelen. Naast de Bluetooth connectie kan je de platenspeler ook met tulp-kabels aansluiten op een receiver of via USB op een laptop of een PC. Het mooie aan deze platenspeler is dat deze zeer aantrekkelijk in de prijs is, maar dat geeft ook aan dat het product is die net boven de ondergrens van de markt leunt. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de geluidskwaliteit, maar ook aan het feit dat de platenspeler van plastic is gemaakt.

 

Fenton RP162

De Fenton RP162 is in tegenstelling tot de RP115 een luxueuzer product. Met een handgemaakte kast in retrostijl en alle functies, die de RP115 ook heeft. Inclusief de mogelijkheid om je favoriete LP’s via de laptop of de PC te digitaliseren. Met een vermogen van 40 watt hoor je de muziek op vinyl zoals de artiest het bedoeld heeft. Het nadeel is wel dat de RP162 alleen Bluetooth-signalen kan ontvangen en niet kan uitzenden.

 

House of Marley Stir It Up

Wanneer zowel de audiokwaliteit als de vormgeving van belang zijn, dan is de House of Marley Stir It Up platenspeler een product dat zeker niet teleurstelt. En dat zie je ook wel aan de aanschafprijs. Maar voor dat geld krijg je wel een platenspeler die van alle gemakken is voorzien. Je kan de pick-up op verschillende manieren aansluiten en verbinden. Of dat nu met een receiver is, hoogwaardige koptelefoon of Bluetooth-speakers. En uiteraard kan je het product ook via USB verbinden op een laptop of een PC als je jouw platen wil digitaliseren. Daarnaast kan jet met de House of Marley Stir It Up verschillende formaten LP’s afspelen door de bijgeleverde adapter. Die je simpel op de spindel plaatst.

 

Fenton RP165

Als laatste, maar zeker niet de minste bespreken we de Fenton RP165. Een vergelijkbaar product met de RP162, maar dan een product met een stijlvolle retro uitstraling en twee externe speakers. In de vormgeving van de platenspeler zelf. Het voordeel is dat deze speakers beter klinken dan de ingebouwde speakers van de RP162 en ook in functies zijn deze producten gelijkwaardig. Met dus als nadeel dat je geen Bluetooth-signaal kan uitzenden. Een ander nadeel, dat toch wel een beetje afbreuk doet aan het product, is dat je deze platenspeler niet met een tulp-kabel kan aansluiten op een hifi-installatie. Maar als volledig en compact systeem slaagt de Fenton RP165 met vlag en wimpel.

 

De Soundmaster NR545 – Platenspeler

De platenspeler van Soundmaster ziet er wellicht retro uit, maar biedt alle technologische functies van een platenspeler. Zo is de platenspeler uitgerust met DAB (Digital Audio Broadcasting), bluetooth en een ingebouwde voorversterker.

Stel het toerental eenvoudig aan en maak gebruik van het handige bedieningspaneel. De platenspeler wordt geleverd met een afstandsbediening en is uitgerust met hoofdtelefoonaansluiting. Daarnaast heeft de speler een display en is het mogelijk om zowel platen-, CD-, cassettespeler en radio te luister. Een zeer multifunctioneel apparaat dus.

Voordelen

 • Ook de mogelijkheid tot het afspelen van CD’s, cassettes en radio.
 • Display

Nadelen

 • Zeer prijzig

 

Thomson TT600BT – Bluetooth Platenspeler – Zwart

De Thomson platenspeler is een prima apparaat met alle handige functies. Het apparaat biedt verschillende afspeelmogelijkheden en functies voor vele muziekstijlen. De platenspeler onderscheid zich van de andere doormiddel van de Audio Technica naald en de stroboscopische draaischijf, waarmee je zelf de snelheid afstelt. Ideaal voor Dj’s en muziekfanaten.

Daarnaast beschikt de platenspeler over Bluetooth verbinding en een RCA-uitgang (inclusief kabels). Doormiddel van de USB-poort kun je eenvoudig je Lp’s omzetten in MP3 bestanden. Ook kun je via de USB-ingang kun je met deze platenspeler je favoriete platen overzetten naar je PC.

Voordelen

 • Draaitafel
 • 15 m. bluetooth bereik

Nadelen

 • Geen radio

 

Classic Phono TCD-2600 – Platenspeler

De Classic Phono platenspeler van het merk Lenco is een goed uitegeruste speler met vele handige functies. Het apparaat biedt zowel bluetooth, radio, een cd- en cassettespeler. Daarnaast heeft de speler een mooie houten retrolook.

De platenspeler heeft aanpasbare toerental en twee ingebouwde luidsprekers. Sluit de platenspeler eenvoudig aan op je computer of telefoon en luister al jouw favoriete nummers. Ook kun je via de platenspeler al jouw vinyl omzetten in mp3 formaat.

Voordelen

 • Multifunctioneel
 • Inclusief afstandsbediening

Nadelen

 • Geen koptelefoonaansluiting

Vrouw luistert naar lp

Draaien maar

Je hebt nu een goed beeld bij wat een platenspeler is, wat een platenspeler kan en welke functies een moderne grammofoonspeler heeft. Daarnaast hebben we de beste platenspelers van dit moment voor je op een rijtje gezet. Binnenkort staan we ook stil bij platenspelers voor DJ’s, want als je een DJ bent heb je wel een ander soort product nodig dan de spelers die we in dit artikel bespreken. Wil je meer weten over de moderne platenspeler of gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter en de product specialist beantwoordt jouw vragen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 147 Average: 4.5]
Delen
 •  
 •  
 •  
 • 38
 • 21
 •  
 •  
 •  
  59
  Shares
 •  
  59
  Shares
 •  
 •  
 •  
 • 38
 • 21
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

3 reacties op dit artikel.

 • Een platenspeler heeft toch altijd wel een mooi geluid. Je hoort die oude krak in het geluid zitten en het brengt nostalgie naar voren. Het hebben van een goede platenspeler is heel belangrijk, maar al die kabels zijn zo onhandig. Met een Bluetooth platenspeler kun je volop genieten van jouw favoriete platen zonder dat je last hebt van kabels. Het is een prettige manier van werken. Op deze manier kun je veel succes behalen uit het beluisteren van jouw muziek. Geniet nu optimaal en kies de beste Bluetooth platenspeler uit aan hand van deze lijst met 5 beste Bluetooth platenspelers.

 • Goedenavond, ik heb een usb-platenspeler gekocht en deze via een usb-hub aangesloten op mijn MacBook Pro. Vanaf mijn MacBook speel ik muziek af via een Bluetooth verbinding naar mijn stereoset. Het bij de platenspeler geleverde software programma om mijn lp’s te digitaliseren is “Audacity”. Ik heb de instelling in audacity op “stereo” gezet. Toch komt er als ik platen afspeel maar geluid uit 1 box op mijn stereoset. Ook neemt audacity maar op 1 vd 2 zichtbare kanalen geluid op als ik mijn plaat wil digitaliseren. Als ik een bestaande mp3 afspeel vanaf mijn MacBook komt er wel geluid uit beide boxen van mijn stereoset. Hieruit maak ik op dat mijn MacBook instelling en de verbinding met mijn stereoset goed is. Hebben jullie een idee waar het fout gaat? Ik zou mijn lp’s graag op beide boxen willen laten afspelen.

  • Avatar Paul Hauer schreef:

   Het lijkt erop dat het geluid mono wordt doorgegeven, wat vreemd is, omdat USB-platenspelers vaak wel een ingebouwde versterker hebben om het stereo te maken. Toch zit er ergens iets niet goed. Ik moet hier even verder induiken, maar intussen zou je kunnen proberen om de platenspeler op een andere poort aan te sluiten of in macOS onder instellingen > geluid > audio invoer/uitvoer te kijken of daar ‘stereo’ wel geselecteerd is.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *