De beste Blu-ray Disc spelers van 2021

DVD speler tv

Tegenwoordig hoef je alleen maar een applicatie op de Smart TV of een mediaspeler te openen als je een film of een serie wilt kijken, maar er zijn ook nog heel veel liefhebbers die nog altijd gebruikmaken van de fysieke geluidsdrager. Hetzij een CD, Dvd of een Blu-ray Disc. Om naar je favoriete artiest te luisteren of naar je favoriete films en series te kijken, heb je wel een Blu-ray Disc speler nodig. In dit artikel leggen we dan ook uit wat een Blu-ray Disc speler is, op welke functies je kan letten als je een Blu-ray speler wilt kopen en welke Blu-ray Disc spelers op dit moment de beste zijn.

 

Een stukje geschiedenis

 In 1997 werd de trouwe VHS-videoband vervangen door de DVD. Een geluidsdrager in discvorm waar zowel beeld als geluid op kan worden vastgelegd. Met een opslagcapaciteit van 4,7GB kregen filmstudio’s de kans om films digitaal en in HD-kwaliteit uit te brengen. Het was een nieuw tijdperk voor zowel de uitgevers als de filmliefhebbers en de analoge VHS-videoband werd dan ook snel van de troon gestoten. Dvd spelers gingen als warme broodjes over de toonbank. Evenals de Dvd’s van populaire films, zoals Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, Pirates of the Caribbean en The Matrix.

 

DVD van korte duur

Waar de VHS-videoband sinds de jaren ’80 het populairste medium was in de home entertainment markt tot de opvolger werd geïntroduceerd, was de Dvd helaas al relatief snel uit het beeld verdwenen. Door de ontwikkelingen in technologie en de behoefte van de consument om van een betere beeld- en geluidskwaliteit te genieten, werd in 2003 de Blu-ray Disc geïntroduceerd. Een medium dat op de dag van vandaag nog steeds verkrijgbaar is hoewel, de Dvd nooit uit de schappen is verdwenen. De twee technieken bestaan dan ook naast elkaar en de meeste films en series worden dan ook nog altijd zowel op Dvd als Blu-ray Disc uitgebracht.

 

De Blu-ray Disc

De Blu-ray Disc is een uitvinding van verschillende fabrikanten hoewel, Philips en Sony het voortouw hebben genomen in de ontwikkeling van de techniek. Met een opslagcapaciteit van minimaal 25GB en maximaal 50GB, konden films en series in Full HD (1080p) worden opgeslagen. Dat haast gelijkstaat aan perfect beeld en geluid. De uitdagingen van de Blu-ray Disc waren echter de heftige concurrentie met de HD-Dvd, die in de basis hetzelfde deed en kon als de Blu-ray Disc en de toch wel pittige aanschafprijs. Hoewel, zowel de Dvd als Blu-ray Disc tegenwoordig een stuk goedkoper zijn dan twintig jaar geleden.

 

De strijd in het digitale tijdperk

Niet alleen door de strijd met de HD-Dvd, die het uiteindelijk verloor van de Blu-ray Disc, maar ook door de opkomst van streamingdiensten en online platformen waar je films kan huren, kreeg de Blu-ray Disc het zwaar. Steeds meer consumenten kozen ervoor om films digitaal te consumeren terwijl de aanhoudende piraterij in Nederland de fysieke geluidsdrager bijna de das omdeed. Gelukkig zijn er ook nog veel liefhebbers en verzamelaars die hun films en series het liefst op een disc kijken. Deze grote groep van consumenten houden de markt nog springlevend, maar dat de fysieke geluidsdrager op zijn retour is, is helaas een feit.

 

Afspelen van films en series

Nadat de Dvd van de troon werd gestoten en de verkoop van Dvd spelers kelderde, gingen fabrikanten massaal Blu-ray spelers produceren. Want met de komst van een nieuw medium waren er ook nieuwe spelers nodig. Die niet alleen de geluidsdrager kan afspelen, maar ook de maximale kwaliteit op de aangesloten televisie en/of het home cinema systeem kunnen afspelen. Helaas waren Dvd spelers niet in staat om Blu-ray Discs af te spelen, maar een Blu-ray Disc speler kan wel Dvd’s en andere geluidsdragers, zoals foto CD’s en CD’s afspelen. Daarom is een Blu-ray speler ook het meest complete apparaat voor het afspelen van al jouw fysieke discs.

 

Waarom fysiek als het ook digitaal kan?

Het is geen geheim dat consumenten steeds vaker films online kijken. Via applicaties van bijvoorbeeld Netflix, Prime Video en Pathé Thuis. Het voordeel is dat je eigenlijk niet van de bank hoeft om een film te starten, want met je afstandsbediening selecteer je gewoon de film die je wilt kijken. Als je tenminste een abonnement hebt op één of meerdere streamingdiensten. Voor een vast bedrag per maand heb je toegang tot honderden films en series en je hebt ook geen ruimte in de kast nodig om fysieke films en series te bergen. Daarentegen is een fysiek doosje in je handen, met de flitsende cover van je favoriete film, een heerlijk gevoel. Er zijn genoeg consumenten, die het nog steeds leuk vinden om door hun privé videotheek te struinen en een film uit te kiezen. Hoewel, een collectie van fysieke films en series een hoop ruimte in beslag neemt en de kans dat een disc beschadigd en niet meer af te spelen is, is ook aanwezig.

DVD disk

Je kan ook gewoon combineren

Natuurlijk kan je ook gewoon combineren en films en series zowel digitaal als fysiek consumeren. De fabrikanten van Blu-ray spelers hebben daar handig op ingespeeld door de spelers uit te rusten met niet alleen een mogelijkheid om deze met het Internet te verbinden, maar ook om applicaties, zoals die van Netflix, standaard op de speler te installeren. Dat maakt een Blu-ray speler direct een completer apparaat waarmee je zowel naar je CD-collectie kan luisteren als films en series zowel fysiek als digitaal kan kijken.

 

4K Ultra HD Blu-ray Disc

Een aantal jaren geleden werd de markt van fysieke geluidsdragers opeens een stuk interessanter door de introductie van de 4K Ultra HD Blu-ray Disc. Op deze schijfjes is er niet alleen meer opslagcapaciteit, maar ook de mogelijkheid om films en series in 4K op te slaan en af te spelen. Met de komst van de 4K OLED televisie, werd de wens van de consument om films en series in de hoogst haalbare kwaliteit af te spelen steeds groter. Terwijl het ook een antwoord is op de moordende concurrentie van streamingdiensten die veel films en series al in een 4K kwaliteit aanbieden. Het nadeel is wel dat een normale Blu-ray speler geen 4K Ultra HD Blu-ray Discs kan afspelen en dat er een speciale speler nodig is om deze schijfjes te kunnen draaien.

 

Hoe kan ik een 4K Ultra HD Blu-ray Disc herkennen?

Het is goed voor te stellen dat je bang bent dat je een verkeerde disc koopt als je nog altijd jouw films en series fysiek aanschaft. Maar een 4K UHD Blu-ray Disc is eenvoudig te herkennen. Allereerst worden films op Blu-ray Disc altijd in een blauw doosje verpakt terwijl de 4K UHD Blu-ray Disc in een zwart doosje verpakt zijn. Daarnaast zit er voorop de hoes een brede zilverkleurige band waar heel duidelijk 4K UHD Blu-ray Disc in staat vermeld. In de regel zijn 4K Ultra HD Blu-ray Discs ook een stuk duurder dan de standaard Blu-ray Disc.

 

Wel of geen 4K?

Door de komst van de 4K LED schermen werden de fabrikanten van de Blu-ray speler haast geforceerd om hierin mee te gaan. Derhalve werden veel Blu-ray Disc spelers uitgerust met de zogenaamde 4K upscale functie. Die het beeld dat op een DVD of Blu-ray Disc staat zo goed mogelijk probeert op te poetsen. Dat wil dus niet zeggen dat deze spelers 4K UHD Blu-ray’s kan afspelen. Ondanks dat ze 4K resolutie ondersteunen. Een speler die 4K Ultra HD Blu-ray Discs kan afspelen wordt ook wel een native 4K Blu-ray Disc speler genoemd.

 

(4K UHD) Blu-ray Disc speler aansluiten op het Internet

Een (4K UHD) Blu-ray Disc speler aansluiten op het Internet is handig en heeft ook verschillende functies. Allereerst heeft een speler soms een software-update nodig en dat kan alleen als de speler is aangesloten op het Internet. Daarnaast kan je via het Internet ook gebruikmaken van de zogenaamde BD Live functie. Een functie die extra informatie over de film weergeeft terwijl je deze aan het kijken bent. Uiteraard afhankelijk van dat het schijfje een BD Live stream bevat. Last but not least zijn er ook spelers die Miracast aan boord hebben en dan kan je dus via het Internet je videobestanden op je computer, smartphone of tablet via de speler streamen naar de televisie.

 

Aansluiten van de (4K UHD) Blu-ray Disc speler

Je kan een Blu-ray Disc speler op verschillende manieren aansluiten op je televisie en/of home cinema systeem. De meest voor de hand liggende keuze is om de speler aan te sluiten met een HDMI-kabel, maar let wel op dat je een High Speed HDMI-kabel gebruikt als je de maximale kwaliteit uit je speler wilt halen. Welke HDMI-kabels hiervoor geschikt zijn lees je in ons artikel over HDMI-kabels. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een Blu-ray speler direct aan te sluiten op bijvoorbeeld een versterker of een soundbar. In de regel wordt hier de digitale coax of de optische kabel voor gebruikt. In alle gevallen wordt zowel het beeld als het geluid (of alleen geluid in het geval van coax en optisch) digitaal overgedragen.

DVD speler

Het einde is in zicht

Zoals geschreven is de markt voor geluidsdragers stervende en daarmee ook de markt voor Blu-ray spelers. Er zijn dan ook een aantal fabrikanten, zoals Philips en Samsung, die zijn gestopt met de productie van Blu-ray spelers hoewel, fabrikanten, zoals Sony, LG en Panasonic nog altijd spelers produceren. Wij hebben uiteraard de beste Blu-ray spelers, die momenteel verkrijgbaar zijn voor je op een rijtje gezet.

 

Sony BDP-S6700

De Sony BDP-S6700 is een compacte Blu-ray Disc speler, die zowel CD’s als Dvd’s en Blu-ray’s kan afspelen. Deze speler ondersteunt Full HD (1080p) en zelfs 4K, maar kan geen 4K Ultra HD Blu-ray Discs afspelen. Deze speler is wel met het Internet te verbinden. Zowel via Wi-Fi als met een netwerkkabel en met de aanwezigheid van een USB-poort kan je ook jouw video- en geluidsbestanden via een USB-stick afspelen. Gangbare bestandsindelingen zoals MPEG, MPEG-2, MP3, MOV, Xvid en AVI worden ondersteund. Terwijl op de speler ook de applicaties van YouTube, Spotify en Netflix staan geïnstalleerd. Een nadeel is dat de speler zonder een HDMI-kabel wordt geleverd.

€117,99
Op voorraad
Coolblue.nl

 

Sony UBP-X800 M2

De Sony UBP-X800 M2 is een native 4K UHD Blu-ray Disc speler en deze kan dus wel 4K Ultra HD Blu-ray Discs afspelen. Maar ook CD’s, Dvd’s en Blu-ray Discs kan je in combinatie met deze speler gebruiken. Uiteraard wordt zowel het beeld als geluid in de hoogst haalbare kwaliteit overgedragen terwijl de Sony UBP-X800 M2 ook mogelijkheden biedt om bestanden via een USB-stick af te spelen. Alle belangrijke bestandsindelingen worden door dit apparaat ondersteund. Deze speler ondersteunt ook 4K HDR en heeft de DSEE HX opschaaltechniek aan boord. Waardoor Dvd’s en Blu-ray Discs een stuk mooier ogen dan als je deze afspeelt op een reguliere Blu-ray Disc speler. De nadelen van de Sony UBP-X800 M2 zijn dat dit apparaat een stukje groter is dan de Sony BDP-S6700 en dat er geen HDMI wordt bijgeleverd.

€271,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

LG BP250

De LG BP250 is een simpele Blu-ray Disc speler, die een Full HD resolutie ondersteunt. CD’s, Dvd’s en Blu-ray Discs speel je moeiteloos af op deze machine. Ook dit apparaat beschikt over een USB-poort zodat je jouw video’s, foto’s en muziek via de Blu-ray speler kan afspelen. De nadelen van de LG BP250 zijn dat een 4K opschaaltechniek ontbreekt en dat de speler niet met Internet te verbinden is. Daarentegen is de LG BP250 wat betreft de aanschafprijs zeer aantrekkelijk.

€75,99
Op voorraad
Coolblue.nl

 

Panasonic DP-UB424EGK

De Panasonic DP-UB424EGK is een zeer complete mediaspeler, die alle type discs kan afspelen. Inclusief 4K UHD Blu-ray Discs. Door de ingebouwde smart functie heb je beschikking over applicaties, zoals Netflix en YouTube. En door de opschaaltechniek zien ook oudere Dvd’ en Blu-ray Discs er haarscherp uit. Het nadeel is dat deze machine zonder een HDMI-kabel wordt geleverd.

 

Het advies van Tech Adviseur

Wanneer je op zoek bent naar de meest complete mediaspeler, die ook de beste beeld- en geluidskwaliteit biedt, dan adviseren wij de Sony UBP-X800 M2. Vooral als je een collectie van 4K UHD Blu-ray Discs hebt staan of van plan bent om films en series op 4K aan te schaffen. Wanneer  4K kwaliteit niet aan de orde is en je jezelf beperkt tot de aanschaf van Dvd’s en Blu-ray Discs, dan is de Sony BDP-S6700 een betere keuze. Een kwalitatief goede speler die ook een 4K upscale functie bevat en ten opzichte van de Sony UBP-X800 M2 een stuk aantrekkelijker is in de aanschafprijs. Je hebt nu in ieder geval genoeg informatie over wat Blu-ray spelers kunnen, waar je op kan letten bij de aanschaf van een Blu-ray speler en welke Blu-ray Disc spelers de beste keuze zijn. Heb je vragen over de producten of over Blu-ray spelers in het algemeen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 12 Gemiddelde: 4.8]
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

4 reacties

 1. Nooit van Panasonic gehoord?
  Die hebben toch echt de beste blu ray spelers met als absolute winnaar de dp-ub9004 en op 2 de dp-ub824. Daarna komt de rest pas zoals de Sony’s.

  1. Hi Pim,

   Wij kijken ook naar beschikbaarheid. Helaas worden Blu-ray spelers niet meer zo breed aangeboden als in het verleden. Panasonic is één van de merken die slecht te krijgen zijn, maar je hebt zeker een punt! Dit zijn kwalitatief ook enorm goede Blu-ray Disc-spelers.

 2. Hoi Paul! wat een interessant artikel, bedankt! Ik heb sinds een paar dagen een nieuwe Samsung QLed TV maar die speelt het geluid van mijn gedownloaden films niet af want die ondersteunt geen DTS geluid. Weet u of ik dat kan oplossen door er een 4k bluray speler met USB ingang ertussen te zetten?

  Groetjes Leon

  1. Hoi Leon,

   Dankjewel en in theorie is dat mogelijk! Als het goed is pikt een speler met DTS ondersteuning het audio-signaal op en converteert dat naar een signaal dat de televisie wel herkend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten