Een beeldscherm draaien: hoe doe je dat?

beelschermen posities 2

Bij het draaien van je beeldscherm denk je misschien, waarom zou ik dat willen? Het zit zo; er zijn namelijk verschillende voorbeelden te noemen waarom dat handig zou kunnen zijn. Standaard staat het scherm horizontaal ingesteld, ook wel landschapsmodus genoemd, maar het is ook mogelijk om je scherm een kwartslag naar link of rechts te draaien, of zelfs op de kop. Een beeldscherm is in zijn normale houding altijd breder dan dat hij hoog is. Alleen als je bijvoorbeeld in een A4 document aan het werk bent, aan het programmeren bent of met grafische vormgeving bezig bent, kan het ook erg handig zijn om een extern beeldscherm een kwartslag te draaien. Zo is het beeldscherm langer dan dat hij breed is, wat voor deze toepassingen beter uitkomt. Dit wordt ook wel de portretmodus genoemd. Deze beeldschermen worden dan vaak aan een muur gehangen of zitten vast aan een speciale monitorbeugel. Voor een laptop zijn deze voorbeelden natuurlijk minder van toepassing, maar ook op een laptop kan het soms handig zijn om het beeld te draaien voor een andere invalshoek op bijvoorbeeld een afbeelding of een video die verkeerd gefilmd is.

Op zowel Windows 10 als iOS is het mogelijk om je beeldscherm te draaien op verschillende manieren. Het draaien kan bij beide softwaresystemen met sneltoetsen of in de instellingen. In de tekst hieronder behandelen we alle mogelijkheden tot het draaien van je beeldscherm!

Windows 10

Onder dit kopje behandelen we de twee beste manieren om je beeldscherm te draaien bij een computer met Windows 10.

Via de instellingen

De makkelijkste manier die het beste werkt is om naar de beeldscherm instellingen te gaan. Er zijn twee manieren om snel bij de beeldscherminstellingen te komen:

 1. Druk op de Windows-toets of druk links onderin de hoek op het Windows logo à Klik op het tandwiel van de instellingen à Klik op Systeem à Klik links in de lijst op Beeldscherm
  windows instellingen scherm
 2. Druk op de rechtermuisknop terwijl je muis op het bureaublad zit à Klik in het pop-up scherm op Beeldscherminstellingen.
  windows screen instellingen

Scrol nu naar beneden totdat je Schermstand ziet staan. Standaard staat deze als het goed is op liggend. Als je op liggend drukt krijg je vier opties te zien:

 • Liggend, ook wel landschapsmodus genoemd. Dit is de standaardinstelling.
 • Staand, ook wel portretmodus genoemd. Hierbij draait het scherm een kwartslag tegen de klok in.
 • Liggend (gespiegeld), hierbij draait het scherm volledig op zijn kop, 180 graden dus.
 • Staand (gespiegeld), hierbij draait het scherm een kwartslag met de klok mee.

Klik vervolgens op de gewenste optie en deze zal direct in werking treden. Er komt na het klikken op de optie een Windows pop-up die 15 seconden aftelt en vraagt of je de bewerking wil behouden. Druk op Wijzigingen behouden als je tevreden bent met het resultaat, druk op Ongedaan maken als je weer terug wilt naar je vorig instellingen.

Heb je meerdere beeldschermen op je computer aangesloten?

Heb je niet één beeldscherm, maar meerdere beeldschermen op je computer aangesloten? Dan kan je deze individueel van elkaar draaien. Het enige wat je hiervoor moet doen is bovenaan in de beeldscherminstellingen het juiste beeldscherm selecteren dat je wilt draaien. Deze worden grafisch weergegeven en hier staat een getal in. Het geselecteerde beeldscherm heeft een rode kleur, de niet geselecteerde beeldschermen zijn grijs. Om een ander beeldscherm te selecteren druk je op dit beeldscherm en deze zal dan rood worden. Vervolgens volg je de stappen hierboven en dan moet het goedkomen!

Via sneltoetsen

Het scherm van je Windows computer draaien kan nog veel makkelijker zijn. Met wat eenvoudig te onthouden sneltoetsen kan je het in een paar seconden voor elkaar krijgen. Alleen is het wel belangrijk om je te beseffen dat het niet op elke Windows computer hetzelfde is. Bij computers waar geen videokaart in zit kan het scherm bijna altijd door de Windows sneltoetsen gedraaid worden, omdat het video aspect door de processor zelf geregeld wordt. De meeste computers hebben een videokaart van het merk Nvidia of AMD die het beeld aansturen. In dit geval moet je misschien eerst uitzoeken of jij een videokaart in je computer hebt zitten en van welk merk deze is. Goed om hier van tevoren rekening mee te houden.

windows screen shortcuts

Natuurlijk is het altijd de moeite waard om de sneltoetsen eerst uit te proberen. Mocht er niks gebeuren dan zal dit waarschijnlijk door je videokaart komen, maar dan werkt de vorige manier gelukkig wel. Ook is het soms mogelijk om via de instellingen van je videokaart het scherm te draaien. In het instellingen menu van je videokaart vind je dan vaak ergens de optie roteren of rotate.

De sneltoetsen zijn een combinatie van een aantal toetsen op je toetsenbord die je tegelijk in moet drukken. Dit zijn de volgende toetsencombinaties:

 • Ctrl + Alt + Pijltje omhoog: Brengt je scherm naar de originele landschap oriëntatie.
 • Ctrl + Alt + Pijltje omlaag: Draait het scherm ondersteboven.
 • Ctrl + Alt + Pijltje naar rechts: Draait het scherm een kwartslag naar rechts.
 • Ctrl + Alt + Pijltje naar links: Draait het scherm een kwartslag naar links.

Sommige toetsenborden hebben ook een numpad waar ook pijltjes op staan. Dan kunnen ook de volgende toetsencombinaties gebruikt worden:

 • Ctrl + Alt + 8 (numpad): Brengt je scherm naar de originele landschap oriëntatie.
 • Ctrl + Alt + 2 (numpad): Draait het scherm ondersteboven.
 • Ctrl + Alt + 6 (numpad): Draait het scherm een kwartslag naar rechts.
 • Ctrl + Alt + 4 (numpad): Draait het scherm een kwartslag naar links.

iOS

Naast Windows 10 zijn er natuurlijk ook veel computers van Apple waar iOS op draait. Hierbij zijn de stappen net wat anders, maar zeker niet moeilijker. Bij Apple is het niet mogelijk om sneltoetsen te gebruiken voor het roteren. Helaas is het bij Apple niet mogelijk om van een Mac of Macbook zelf het scherm te draaien. Het is alleen mogelijk om een extern scherm te draaien. Als je overweegt een nieuwe laptop te kopen is dat goed om te weten.

Via Systeemvoorkeuren

Om bij systeemvoorkeuren te komen zoek je in de onderste balk met alle icoontjes naar het zilverkleurig icoontje met de tandwielen. Klik hierop om in het systeemvoorkeuren menu te komen. Ga vervolgens naar Beeldschermen. Hier staat rechtsboven in het venster Rotatie weergegeven. Zie jij Rotatie niet weergegeven staan? Dan kan het zijn dat je nog een iets oudere versie van de Apple software hebt. Dit is geen probleem. Wel moet je, terwijl je in de systeemvoorkeuren zit, de volgende stap aanhouden:

 • Houd Command + Option ingedrukt en klik nu op Beeldschermen

Vervolgens ga je weer naar het Beeldschermmenu. Op deze manier zou Rotatie wel zichtbaar moeten zijn. De rotatie zal standaard op Standaard staan. Als je hierop klikt zie je de volgende opties:

 • Standaard: Zet het beeld in de standaardinstelling, ook wel landschapsmodus genoemd.
 • 90°: Draait het beeld negentig graden naar rechts.
 • 180°: Draait het beeld honderdtachtig graden, dus volledig op zijn kop.
 • 270°: Draait het beeld tweehonderdzeventig graden naar rechts, of negentig graden naar links.

Kies hieruit de optie die je graag zou willen hebben.

Hopelijk is duidelijk welke stappen je moet nemen als je jouw beeldscherm wilt draaien. Is het jou naar aanleiding van deze stappen ook gelukt? Als je nog vragen hebt horen we dat ook graag. Kom je andere problemen tegen die hierboven niet beschreven staan? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten