BCC of CC: wanneer gebruik je welke?

email bcc cc

BCC en CC worden regelmatig gebruikt bij het verzenden van mailtjes. Maar wat houden deze termen precies in? Vaak weten mensen het verschil niet tussen BCC en CC en gebruiken ze deze opties zonder te weten wie dan eigenlijk de mail krijgt. Dat terwijl zowel BCC als CC handige opties zijn en nogal van elkaar verschillen. Wil jij leren wat het verschil is tussen deze twee en wanneer je welke moet gebruiken? Lees dan snel verder om te ontdekken wat het verschil is en wanneer welke vorm van toepassing is.

 

Het verschil tussen BCC en CC

Het grote verschil tussen deze twee is dat als je BCC gebruikt, in de BCC alleen het eigen adres staat en niet die van andere ontvangers. Vandaar dat daaraan de term blinde kopie is gegeven. Dit is vooral handig wanneer je de geadresseerde het gevoel wilt geven dat de e-mail aan diegene is gericht en aan niemand anders. Hier een aantal belangrijke punten van BCC:

  • Dit is een blinde kopie
  • Niet zichtbaar voor andere ontvangers
  • Je kunt reageren, alleen hoofdzender krijg reactie

Hier volgen een aantal punten van de CC:

  • Dit is een zichtbare kopie
  • Zichtbare voor de andere ontvangers
  • Je kunt reageren, iedereen krijgt reactie

Als je een bericht stuurt naar de adressen die in de CC staan krijgen zij als het ware een kopie van de mail. Alle ontvangers die in de CC staan kunnen ook de adressen zien van de andere personen die hier staan, maar niet van de BCC. Ook kunnen ze hier eventueel op reageren.

 

Wanneer gebruik ik BCC of CC?

BCC wordt vooral gebruikt als je niet wilt dat de andere ontvangers van de mail kunnen zien dat het bericht ook verstuurd is naar andere personen. De adressen in de BCC kunnen ook op de mail reageren, maar sturen deze alleen naar de zender van het bericht en niet naar de andere personen die in de CC of BCC staan. Dit is dus handig als je een reactie wilt van iemand in de BCC zonder dat dit bericht ook bij de andere ontvangers terecht komt.

CC gebruik je meestal als je wilt dat de ontvangers van de mail alleen een kopie krijgen en niet op de mail hoeven te reageren. Als je als CC bijgevoegde persoon wel op de mail reageert, zullen alle andere ontvangers in de CC en de hoofdzender de reactie ontvangen. Dit is dus niet echt handig als je wilt dat zij hierop reageren, tenzij dit van tevoren is afgesproken en de reactie ook relevant is voor de andere personen.

 

Wat is het verschil tussen to (aan) of CC?

Deze twee zijn eigenlijk hetzelfde. Als je een mail verstuurd naar meerdere personen, en je zet iedereen in de to lijst dan zullen zij allemaal de mail krijgen. Ook kunnen ze zien naar wie de mail nog meer is verstuurd en kunnen hier ook op reageren. De andere ontvangers zullen deze reactie dan ook krijgen, hetzelfde principe als de CC. To wordt gebruikt voor de hoofdontvanger en de CC voor mensen die een kopie nodig hebben waarvoor de informatie ook relevant is.

Bijvoorbeeld als je een mailtje stuurt naar een klant van je bedrijf en deze is de hoofdontvanger. Wil je dat je manager een kopie krijgt? Dan zet je deze in de CC. Wil je dat de klant niet ziet dat er ook een kopie naar je manager is verstuurd? Zet deze dan in de BCC.

email laptop

 

Tot slot

Als het goed is weet jij nu precies wat het verschil tussen BCC en CC is. Wil je een kopie verzenden zonder dat deze afgeschermd is? Wil je dat de persoon in de CC ook een reactie kunnen sturen naar alle ontvangers? Gebruik dan de optie van CC. Gebruik je toch liever de blinde kopie, waardoor de ontvanger alleen zijn eigen adres ziet? Gebruik dan de optie BCC. Ook weet je nu wat de functie van to is en wanneer je deze gebruik.

De hoofdontvanger zet je in to, personen die een kopie moeten ontvangen hiervoor zat je in de CC. Ook moet je als ontvanger opletten of je in de BCC staat of in de CC voordat je reageert. Als je per ongeluk als CC ontvanger op een mail reageert waarvan je reactie niet van toepassing is voor andere personen, kan dit een bijzondere situatie veroorzaken. Hoewel de namen veel op elkaar lijken, is het verschil erg groot. Kies daarom goed van tevoren wat je wilt en verstuur de e-mail op de juiste manier naar de juiste persoon.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten