Product review ASUS VivoBook 15 OLED

ASUS Vivobook 15-4

Een nieuwe laptop moet aan een aantal zaken voldoen. Je wilt snelheid, betrouwbaarheid, de beste beeld- en geluidskwaliteit en een product waar je mobiel mee bent. Dat de ene laptop de andere niet is moge duidelijk zijn, maar waar baseer je dan jouw keuzes op en nog belangrijker, welke modellen komen dan in aanmerking? ASUS lijkt met de nieuwe ASUS VivoBook 15 OLED (K3500PH-L1115T) de oplossing te hebben gevonden, maar of de nieuwe laptop van het merk ook in de smaak valt lees je in onze uitgebreide product review.

ASUS staat voor innovatie

ASUS is een merk dat al sinds de jaren ‘90 IT-producten produceert en zij hebben in de afgelopen jaren een sterke focus gehad op het produceren van goede laptops. Met het ontwerpen van de laptops kiezen zij altijd voor de beste componenten en met innovaties proberen zij een breed publiek voor zich te winnen. Dat goed lukt. Ondanks dat merken, zoals HP nog altijd de marktleider zijn.

Zeker op de zakelijke markt heeft ASUS nog wel wat terrein te winnen. In de B2C markt liggen de verhoudingen iets anders en heeft het bedrijf uit Taiwan een behoorlijk marktaandeel. Te danken aan de vooruitstrevende modellen en de betrouwbaarheid. Hoe is dat gesteld met de ASUS VivoBook 15 OLED (K3500PH-L1115T)?

ASUS VivoBook-serie

De ASUS VivoBook is een serie van de fabrikant en hier vallen high-end laptops onder. VivoBooks moeten concurreren met vergelijkebare high-end modellen, zoals de MacBook Pro van Apple, de ThinkPad van Lenovo en de EliteBook van HP. Recent heeft ASUS de VivoBook 15 OLED (K3500PH-L1115T) op de markt gebracht en wij zijn onder de indruk van de laptop die op vrijwel alle vlakken dikke voldoendes scoort.

Wat zit er in de doos?

Over de inhoud van de doos kunnen we kort en krachtig zijn. Je krijgt een laptop, oplader en een weinigzeggend document. En daar zul je het mee moeten doen. Pluspunt is dat de laptop stevig zit ingepakt.

OLED beeldscherm voor nog beter beeld

Hert 600 nits OLED-display van de ASUS Vivobook 15 (K3500PH-L1115T) is een 15,6 beeldscherm die een hoog contrast en een haarscherp beeld heeft. Met de kanttekening dat de maximale resolutie van de 15,6” variant Full HD is. Bij het 14” model is dat 2,8K. Merken we dat bij het dagelijkse gebruik, zoals photoshoppen, de e-mail controleren en een filmpje kijken? Nauwelijks! Het beeld ziet er haarscherp uit.

Zeker in combinatie met de ingebouwde Harman Kardon luidsprekers kun je de laptop binnen een handomdraai omtoveren in een volwaardig entertainmentsysteem. Een groot voordeel is dat het scherm realistische kleuren weergeeft en gecertificeerd is. Dat houdt in dat de technologie ervoor zorgt dat flikkeringen worden beperkt en daarmee is het beeldscherm dus ook beter en rustiger voor de ogen. Je kunt ook een blauw filter inschakelen als je naar een rustiger beeld wilt kijken.

ASUS Vivobook 15

De prestaties van ASUS VivoBook 15

De ASUS ViVobook 15 OLED is uitgerust met de 11e generatie Intel Core i7-11370H processor met een kloksnelheid van 3,3 GHz. Je mag wel zeggen dat op het gebied van processors voor het zwaargewicht van Intel is gekozen en dat merk je ook bij het gebruik van de laptop. Meerdere taken voer je probleemloos tegelijkertijd uit terwijl ook het draaien van zwaardere apps, zoals Adobe Photoshop zeer soepeltjes verloopt. In de stresstest hebben wel veel zwaardere applicaties geactiveerd en Microsoft Edge met meerdere tabbladen open gezet om te kijken wat de prestaties zouden zijn. Het is indrukwekkend te noemen dat de vertraging minimaal is, maar dat het systeem ook geen enkele keer is vastgelopen! Ook te danken aan het feit dat de laptop is uitgerust met 2x 8GB intern werkgeheugen.

Wat betreft de resolutie klinkt het als een tekortkoming dat het OLED-scherm een maximale resolutie in Full HD weergeeft, maar door de krachtige NVIDIA GeForce GTX 3050 videokaart heb je wel het scherpste beeld dat in Full HD mogelijk is. Deze videokaart maakt het eveneens mogelijk om via de laptops naar films en series te kijken of videogames te spelen. Zelfs het bewerken van 4K en zelfs 8K beeldmateriaal in bewerkingsprogramma’s gaat prima! Ondanks dat je het niet in 4K of 8K op de laptop zelf kunt afspelen. Althans, niet in de resolutie van 4K of 8K.

De krachtige accu zorgt ervoor dat je tot wel 8 uur onafgebroken kunt werken of gamen en binnen slechts 40 minuten is de accu alweer voor 60% bijgeladen. Dat zijn specificaties waar wij ontzettend blij van worden. Uiteraard zien we wel dat de accu een stuk sneller leegloopt als er meer taken worden uitgevoerd of als er zaken zoals een continue internetverbinding openstaat of het beeldscherm en het toetsenbord maximaal zijn afgesteld. Dit zijn zaken die nu eenmaal stroom vreten.

Innovatie in het koelingssysteem

Zoals eerder beschreven staat ASUS voor innovatie en zeker in een ultradunne laptop heb je innovatieve producten nodig om aan de hoge verwachtingen van de klanten te kunnen voldoen. Vooral bij thin laptops is warmte en overhitting wel vaker een probleem en ASUS heeft daar iets op gevonden met het zogenaamde IceCool Plus systeem. Door deze nieuwe technologie en de wijze waarop de ventilatoren in de behuizing zijn gebouwd, blijft de laptop altijd koel en loop je geen risico’s op oververhitting. Zelfs niet bij intensieve werkzaamheden of wanneer je de laptop in een warme omgeving gebruikt.

ASUS VivoBook 15 ports

Het in gebruik nemen van de ASUS VivoBook 15

Binnen een handomdraai is het systeem klaar voor gebruik. Je activeert de laptop met de power button boven het toetsenbord en binnen enkele seconde begin je aan de eerste installatie van WIndows 10 Home Edition. Feitelijk heb je niets meer nodig dan een Microsoft-account om snel aan de slag te kunnen gaan of je kunt ook een nieuw account registreren als je nog geen Microsoft-account hebt. Een voordeel is dat als je een Microsoft-account hebt dat je direct kunt synchroniseren met bijvoorbeeld bepaalde diensten die je hebt afgenomen. In ons geval werd Office 365 binnen enkele seconde gedownload, geïnstalleerd en geconfigureerd. Ideaal dus!

Onze ASUS Vivobook 15 is uitgerust met een numeriek toetsenbord en in alle eerlijkheid is dat even wennen. Wij werken normaliter op een MacBook zonder numeriek toetsenbord en dan zit je er in het begin iets vaker naast. Maar dat went ook wel weer. De toetsen zijn stevig en je hoeft niet enorm hard te drukken om letters op het beeldscherm te kunnen toveren. De power button van de laptop is ook een vingerafdrukscanner.

Hiermee kun je dus snel op het systeem inloggen en wachtwoorden op websites invoeren. Als je er tenminste voor kiest dat het systeem jouw ingevoerde wachtwoorden mag bewaren. Wij vinden deze functie zeer nuttig en veilig. Een ander pluspuntje is het backlight van het toetsenbord. De toetsen worden netjes verlicht en zo kun je ook in een iets donkere omgeving prima werken.

De trackpad van de laptop is echt een mooie stap vooruit, want de trackpad is extra breed en lichtgevoelig. Je hebt dus geen muis nodig als je op de laptop wilt werken tenzij je met foto- en videobewerking aan de slag gaat. Dan is een tekentablet of een muis wel weer ontzettend handig om erbij aan te schaffen.

ASUS VivoBook 15 design

Behuizing en aansluiten

Een gebrek aan aansluitingen op de laptop is voor veel consumenten een doorn in het oog, maar de ASUS VivoBook is uitgerust met een MicroSD kaartlezer, Thunderbolt 4 aansluiting, HDMI-aansluiting en 2x USB 2.0 en 1x USB 3.2 aansluitingen. Uiteraard kun je op de laptop ook een koptelefoon of headset met een 3,5mm Jack-aansluiting aansluiten.

Zoals eerder beschreven is de laptop ultra dun (nog geen 20 millimeter dik) en in zowel een zwart als in het zilver verkrijgbaar. De laptop voelt ondanks dat deze ultra dun is stevig aan en met mooie accenten op de deksel heeft het product ook een zeer luxueuze uitstraling. Qua uiterlijk kun je al zien dat je echt met een kwaliteitsproduct te maken hebt. Wat betreft het gewicht zijn we gematigd positief, want met een gewicht van 1,65 kilogram voelt de laptop wel een beetje aan de zware kant. Uiteraard is het gewicht nog steeds prima om de laptop zowel thuis als op kantoor en onderweg te gebruiken.

Asus Vivobook 15 OLED kopen

Conclusie

Na een aantal weken op de ASUS te hebben gewerkt kunnen we concluderen dat de laptop zowel op uiterlijk als op prestaties dikke voldoendes scoort. En met een prijs van ongeveer € 900,- tot € 1000,- krijg je een compleet systeem waar je veel mee kunt doen. Vergelijkbare producten met dezelfde specificaties kosten al snel rond de € 1500,-.

Op dat vlak heeft de ASUS dus zeker een streepje voor. Qua gewicht hadden we graag gezien dat de laptop iets lichter zou zijn, maar als het enige minpuntje is kunnen we wel met een gerust hart concluderen dat deze laptop voor zowel zakelijk als thuisgebruik meer dan volstaat en de hoge verwachtingen meer dan waarmaakt.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten